Östrogendominant

Att hålla en jämn hormonbalans är väldigt svårt och i tiden kring klimakteriet är det som att åka berg- och dalbana. Att vara östrogendominant utan att ha för höga östrogennivåer, handlar om balansen mellan östrogen och progesteron – är progesteronet för lågt blir man östrogendominant även om östrogennivåerna är normala.

Vanliga symptom:

Ömma bröst, speciellt bröstvårtan
Fibrocystiska bröst
Svullnad i kroppen
Viktuppgång
Sänkt sexlust
Oregelbundna menscykler (både kortare och längre)
Tung blödning med klumpar i mensen
Humörsvängningar

Det blir lätt kaos, när hormonen är i obalans

Östrogen stimulerar tillväxt och behöver balanseras av progesteron. Progesteron är ett opponerande hormon till östrogen. Progesteronet produceras i äggstockarna och påverkar när ägglossning ska ske. Tillsammans med östrogen stimulerar de livmoderslemhinnan. Det organiserar celldöd och motverkar östrogenets tillväxteffekter i cellerna. Östrogen i sig är inte farligt, men kan skapa kaos. Utan progesteron hamnar kvinnokroppen i obalans på cellnivå och tillväxt av dåliga och sjuka celler kan ta över systemet. Även hård träning kan ge ett överskott på östrogen.

Rådgör med din läkare. Tar du östrogen tillskott, kan du minska dosen och se om symptomen blir lindrigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s